FREDDIE MERCURY

Freddie Mercury je rođen kao Farrokh Bulsara 5.septembra 1946 godine u 5:10 AM u Zanzibaru ( Tanzanija).
Bio je legendarni  kontroverzni muzičar i pevač grupe Queen.
Lav na Ascendentu mu je doneo izuzetnu kreativnost, smisao za scenski nastup i uopšte ljubav prema sceni,  sjaju reflektora, talenat zabavljača, popularnost, sposobnost da izazove divljenje i pažnju, kao i kićenje „perjem“ i ukrasima na sceni, kojom je neprikosnoveno dominirao i plenio nepresušnom energijom.


FREDDIE MERCURY

Freddie Mercury je rođen kao Farrokh Bulsara 5.septembra 1946 godine u 5:10 AM u Zanzibaru ( Tanzanija).

Bio je legendarni  kontroverzni muzičar i pevač grupe Queen.Lav na Ascendentu mu je doneo izuzetnu kreativnost, smisao za scenski nastup i uopšte ljubav prema sceni,  sjaju reflektora, talenat zabavljača, popularnost, sposobnost da izazove divljenje i pažnju, kao i kićenje „perjem“ i ukrasima na sceni, kojom je neprikosnoveno dominirao i plenio nepresušnom energijom.

Sunce, vladar Ascendenta se nalazi u 1.polju ( ličnost) i govori o njegovom uspehu, slavi, popularnosti i izražavanju kreativnosti kroz posao, jer se nalazi u znaku Device ( posao,rad).

Sunce u znaku Device govori o njegovoj ozbiljnosti, predanosti i posvećenosti poslu i nastupima do perfekcije i najsitnijih detalja koje je savršeno osmišljavao.

Mladolik izgled, razigranost na sceni, inteligencija, ljubav prema pisanju, učenju i putovanjima  su darovi  Merkura u prvom polju koji se nalazi u svom sedištu u znaku Device.

Freddie je napisao i komponovao mnoge hitove: Killer Queen, Bohemian Rhapsody, Somebody to love, We are the champions, Bicycle Race, Dont stop me now, Crazy little think called love i druge.

Freddie je jednom rečju bio pravi showman ali sasvim druga ličnost van scene, odnosno u privatnom životu, što je i jednom prilikom izjavio o sebi : „ Na nastupu ja sam ekstrovertan ali u unutrašnjosti ja sam potpuno drugačiji čovek“. Mercury je po rečima bliskih osoba bio stidljiva i povučena osoba, naročito kada je bio okružen ljudima koje je  nedovoljno poznavao (Vladar Ascendenta u Devici donosi povučenost i stidljivost).

Njegovi nastupi su često bili kontroverzni, ekscentrični, neobični ali i vrlo orginalni o čemu govori Sunce u kvadratu sa ekscentričnom planetom Uran i Mesec ( popularnost) u 5.polju  (scena) u opoziciji sa Uranom.

Uran, planeta genijalnosti, orginalnosti, promene, iznenadnih obrta, ekscentričnosti se nalazi u njegovom 10.polju ( profesija, ugled, status, slava, ambicija) i zaslužna je za to što je Freddie bio poseban, drugačiji i jedinstven.

Položaj Meseca u znaku Strelca govori o njegovoj dobrodušnoj prirodi, otvorenosti, potrebi za slobodom, nezavisnošću, avanturama, čestim putovanjima i selidbama u inostranstvu. Mesec u 5.polju ( ljubav, veze, scena, kreativnost) simbolizuje izuzetnu maštu, naglašenu kreativnost, uspeh i popularnost na sceni . Opozicija Meseca sa Uranom isto tako naglašava njegovo ekscentrično ponašanje na nastupima, slobodan duh, orginalnost ali donosi i sklonost ka čestim i rizičnim promenama partnera, jake seksualne želje i ljubav prema osobama istog pola. Sekstil Meseca sa Venerom govori o umetničkoj duši, smislu za estetiku, šarmu i omiljenosti kod publike. Sekstil Meseca i Jupitera govori o njegovoj grandioznosti, visokom obrazovanju, dalekim putovanjima i životu i popularnosti  u inostranstvu.

O Fredijevom velikom umetničkom potencijalu i talentu za muziku, dizajn i umetnost  govore četiri planete položene u znaku Vage ( Neptun, Mars, Jupiter i Venera). Venera je vladar njegovog 10.polja ( Vrh 10.polja u znaku Bika-pevanje, pesma, muzika) i nalazi se u svom sedištu u znaku Vage u konjukciji sa Jupiterom i naglašava njegove umetničke sklonosti, talenat, uspeh i  zadovoljstvo .

Freddie je bio poznat i po moćnom glasu u rasponu od 4 oktave. Vladar njegovog 2.polja, Merkur koji ukazuje na njegove vokalne sposobnosti se nalazi u svom sedištu a Mars (energija) u navedenom polju u trigonu sa Uranom ukazuje na snažan glas.

Svoje mnogobrojne talente u oblasti muzike (pevanje,  pisanje pesama, sviranje gitare i klavira) i sporta ispoljio je u ranom detinjstvu, još u osnovnoj školi.
Mercury je sa samo 7 godina poslat na školovanje kod svoje bake i tetke u jedno malo mesto u Indiji, pokraj Bombaja. Doselivši se u Indiju, Mercury je počeo da pohađa školu „ Sv. Petra“ ( St. Peter'  s School) u mestu Pančgani. Vladar 3. polja ( osnovna škola) Venera se nalazi u konjukciji sa Jupiterom ( inostranstvo, religija) i govori o pohađanju osnovne škole u inostranstvu koja nosi naziv sveca. Venera u svom sedištu u znaku Vage u odličnim aspektima je zaslužna za ispoljavanje njegovih umetničkih sklonosti u navedenom životnom periodu. Freddie je u tom periodu postao član školskog hora, dramske sekcije, pohađao je časove klavira, slušao muziku i osvojio je  školsko prvenstvo u stonom tenisu.

Nakon završene osnovne škole, upisao je srednju školu „ Sveta Meri“( Saint Mary High School) u mestu Magazon nedaleko od Bombaja. U srednjoj školi je postao član muzičkog sastava The Hectics a jedan član grupe mu je dao nadimak Freddie koji su njegovi roditelji prihvatili a koji mu je ostao do kraja života. Nadimci su predstavljeni 3.poljem u natalnoj karti, a  vladar navedenog polja, Venera se nalazi u konjukciji sa vladarem 5.polja ( srednja škola) i govori o tome da je baš u srednjoj školi dobio nadimak.

1964.godine njegova porodica se seli u London, nakon kratkog pokušaja da se ponovo nastani u Zanzibaru krajem 1962.godine gde je izbila revolucija zbog borbe za nezavisnost.

U Velikoj Britaniji je 1966 godine upisao studije grafičkog dizajna a diplomirao je 1969.godine ( Ealing College of Art)

Na koledžu je upoznao basistu Tima Staffella koji ga je upoznao sa članovima svoje grupe Smile i trebalo mu je samo nekoliko dana da provežba sve što je bend do tada svirao. Jedno vreme je Freddie proveo kao vokal u bendu Ibex, da bi se nakon njegovog raspada vratio bendu Smile 1970.godine. Kada je iste godine Staffell napustio bend, Freddie je postao njihov novi pevač i promenio je ime benda u Queen. Queen u prevodu znači kraljica ( Lav/Sunce vlada kraljevima i kraljicama) a ime je mogao da smisli samo neko ko je Lav na Ascendentu.

Nema podataka o tome ko je osmislio prezime Mercury ali interesantno je to što označava ime planete koja je njegov vladar,  a  koji je položen u njegovom prvom polju.

Kao grafički dizajner po struci, Freddie je kreirao većinu omota za albume grupe Queen. Osmislio je i logo i to kao mešavinu sličica horoskopskih znakova u kojima su rođeni članovi benda: dve vile za Freddia, dva lava za Rogera i Johna i znak Raka za Briana.

U svojoj solo karijeri, Freddie je objavio nekoliko albuma i sarađivao je sa brojnim umetnicima. Uspeo je da ostvari svoj dugogodišnji san i ostvari saradnju sa čuvenom operskom pevačicom Montserrat Caballe sa kojom je 1988.godine otpevao čuvenu pesmu „ Barcelona“ na otvaranju La Nit festivala na Ibizi.

Pored ekscentričnih nastupa, Freddie je izazivao kontaverze i zbog svoje seksualne orjentacije. Izjašnjavao se kao biseksualac ( Mesec opozicija Uran, Venera trigon Uran),mada je u poslednjih desetak godina života bio isključivo okrenut muškim partnerima.

U ranim 70 tim Mercury je imao dugu vezu sa Mary Austin sa kojom je živeo nekoliko godina u vanbračnoj zajednici. Iako je posle Mary imao veze sa muškarcima i ženama, ostao je izuzetno blizak prijatelj sa njom do kraja svog života a ona je  nakon njegove smrti nasledila najveći deo njegove imovine.

Freddie je 1985.godine dao intervju u kome je rekao da su ga svi ljubavnici pitali, zašto niko od njih ne može da zameni Mary a on je izjavio da je to jednostavno nemoguće. „ Jedini prijatelj koga imam je Mary i ne želim nikog drugog. Za mene, ona je moja supruga.“

Znak Vodolije ( vanbračna zajednica, prijatelji) na vrhu 7.polja ( brak, partneri) objašnjava sve njegove izjave koje se odnose na Mary Austin. Položaj Urana u njegovom 10.polju govori o tome da je ona njemu bila jako bitna.

Vodolija na vrhu 7.polja i Uran u znaku Blizanaca označavaju partnere istog pola a sam znak Blizanaca i njegov vladar je biseksualan.

Poslednje godine života je proveo u vezi sa Jim Huttonom, koji je živeo sa njim i koji ga je negovao tokom njegove bolesti, držeći ga za ruku sa velom na glavi u poslednjim trenucima života.

Poznato je da je Freddie bolovao od side i da te to uzrok njegove smrti.( na vrhu 8.polja koje označava smrt i bolesti se nalazi znak Ribe koji simbolizuje infektivna oboljenja). Oba vladara znaka Ribe: Neptun i Jupiter se nalaze u znaku Vage ( partneri) i govore o tome da je HIV virus dobio od nekog svog partnera.

Freddie je preminuo kada je tranzitni Jupiter ( vladar polja smrti) napravio konjukciju sa Suncem, vladarem  Ascendenta.  Tranzitni Pluton –vladar 4.polja koje simbolizuje početak i kraj života je u to vreme kvadrirao njegov Ascendent a Saturn, vladar 6.polja ( zdravlje) je bio u inkonjukciji sa Merkurom.

Nakon smrti u skladu sa verom svojih roditelja ( zoroastrizam), Freddie je kremiran. Testamentom je obavezao izvršiteljku Mary Austin da se pobrine za pepeo i da nikada javno ne saopšti šta je sa njim uradila. Vladar 4.polja ( grob) Pluton se nalazi u 12.polju ( tajna, misterija) na 12.stepenu i u sekstilu sa Neptunom koji simbolizuju istu stvar.

Velikodušni Mercury je testamentom trajno zbrinuo svoje roditelje i sestru ali je i svakom članu posluge ostavio određenu sumu novca.

Testament je sadržao i jedan zanimljivi zahtev koji je obavezao Mary da nastavi da vodi računa o mačkama koje je Freddie jako voleo. Ascendent Lav obično voli mačke, koje ovaj znak simbolizuje a znak Device generalno vlada životinjama i ljubimcima. Njegov vladar 6.polja ( domaće životinje, kućni ljubimci) se nalazi u znaku Lava ( mačke) na 4.stepenu (briga, nega, dom).

Iako su konzervativni krugovi negirali njegov značaj zbog načina života i seksualnog opredeljenja, niko ne može da ospori njegov talenat, uspeh, rad, popularnost i status zvezde koje je imao. Plenio je svojom energijom, harizmom i moćnim glasom.

Autor : Biljana Jovanović